OhMyIklan

Wednesday, 19 February 2014

5. Persiapan Merisik

Assalamualaikum. Alhamdulillah. bilangan tukang view makin bertambah. tapi, apa ada pada nombor kan?hehe yang penting, harapnya dapat membantu b2b kat luar sana. Well, bakal b2b (ada ke) pun harapnya dapat info sikit2 dari blog ni...bila baru nak bertapak ni, tak nampak sangat naiknya rm kat nuffnang ku..huhu

Done! Jom cek persiapan merisik kami. Actually, dapat banyak info dari cikgu cekgi. Anda anda cube tekan. Kot2 lah blog Aini tak cukup info :) sharing is cool you know. Ada beberapa elemen (cehwah) yang penting sebagai preparation utk merisik. Kadang2 kita terlepas pandang. Jom cekidaut.


1.TARIKH

Of kos lah tarikh kan. Kena datang masa b2b and g2b free. Sebab both of them should be there! Kan nak datang kenal dengan bakal family. Haruslah family nak tengok bakal pengantin jugak. Walaupun pernah terfikir perlu ke b2b ada? Jawapannya, HARUS! Kadang-kadang kita lupa. Masa sebelah pihak free, sebelah lagi satu tak free. Macam kami hari tu merisik 2 Feb 2014. Senang. Ahad. Semua bergembira. Lagi gembira sebab sebelum tu cuti Chinese New Year. Walaupun takde angpau, makan besar, masih boleh rasai nikmatnya cuti.

2. MAKANAN


Makanan dan minuman ni kira pakej la ye. Mesti lah kene ikut bajet. Jangan buat chicken chop, lamb chop kalau tak mampu. Kalau takde kesempatan sangat, biskut kering pun ok! Yang penting, jangan membazir. Kena pandai2 la matching kan makanan dengan timing tetamu nak sampai ye. Janganlah buat nasi lemak kalau tetamu datang masa timing sepatutnya supper. Kang tertumpang tido rumah anda, wat pakej sekali dengan breakfast esok pagi nya lah. Kalau ok, xpe. Kalau dalam peti tu tinggal aiskrim je?

One more thing, anda anda mesti dah tau family anda suka makan apa, tak boleh makan apa. Tetamu? Haaa..jangan lupa check and re-check ye. Mungkin tetamu anda tak boleh makan pedas, seafoood, manis. Jangan bantai wat masakan-masakan yang tak boleh dimakan tetamu. Nanti tetamu makan, tak pasal-pasal dapat pakej penyakit+bakal menantu. Baru sekali datang dah dapat 1 penyakit. 10 kali datang?

3. SIAPA NAK DATANG?

Ingin diingatkan lagi sekali. Tajuk post ini ialah persiapan merisik. Bukan bertunang ataupun berkahwin. Maka, bilangan orang yang nak datangnya tak perlulah ramai-ramai. Nak sewa bas? Tak perlu lah. Nak ke masa tunang nanti sewa 2 bas, kahwin sewa kapal? Seeloknya orang-orang yang terdekat je datang. Parents yang terutama. Yang penting, mesti ada orang tua seeloknya. Kalau yang datang pun sume orang-orang muda je, takkan tuan rumah nak bukak topik pasal dota, facebook pulak kan? Nak cakap pasal blog OH MY WEDDING? Jauh sekali...

4. NAK DATANG PUKUL BERAPA?

Yang ni ikut persefahaman 2 2 family. Your family and your future family. Yang penting jangan mengganggu masa family lagi satu untuk wat hal sendiri. Perkahwinan itu memudahkan, bukan menyusahkan. :)

5. NAK CAKAP APA?

kalau yang datang tu orang-orang tua, korang dah tak payah pikir nak cakap apa-apa. Sebab pe yang korang pikir tu tak de gunanya. Tau lah mereka-mereka nak cakap apa. Standard masa merisik family akan tentukan tarikh tunang, anggaran tarikh kahwin, hantaran. Kiranya time tunang nanti, announce kan aje. Tapi kalau ada kemusykilan, boleh lah suarakan kepada family anda terlebih dahulu. Contohnya : tak boleh buat tarikh tettt sebab tettt.

6. NAK BUAT APA?

Kalau anda ialah perempuan aka b2b aka tuan rumah, kerja anda masa orang datang merisik anda ialah sambut tetamu dengan ketawa senyum. Selain awet muda, senyum ialah derma yang paling mudah. Selepas tetamu masuk rumah, tugas anda ialah serve drink. Lepas tu duduk diam-diam kat dapur. Buat lah last preparation yang patut. Bila dah selesai family-family berbincang, anda serve food pulak. Boleh kata anda ni tukang serve la.

Kalau anda ialah lelaki aka g2b aka tetamu, kerja anda ialah tak join family anda berbincang. Pergi lah tengok ayam kat rumah sebelah ke, tengok itik ke, potong rumput ke, asalkan korang tak join. Jangan risau. Anda akan dijemput makan sekali. Tak perlu takut balik perut kosong.

7. NAK BAWAK APA?

Yang ni khas utk g2b and family. Kalau ikut adat memang bawak cincin merisik la. Ala...yang belah rotan tu. Tapi ada jugak melalui pembacaan, kalau tak nak bawak cincin merisik, boleh bawak alQuran atau telekung. Ada yang bawak jam. Apa2 yang simbolik la. Simbolik dengan apa, tidaklah kutahu. Yang penting, kena ikut kemampuan. Ada jugak yang datang merisik bawak buah,cincin,pe ntah lagi. Kira mcm hantaran dah. Tapi simple. Mungkin atas family. Yang penting anda-anda deal dulu ye. Kang pihak lelaki bawak 3 dulang, tak ke haru jadinya bila pihak perempuan tak prepare apa2.

8. NAK PAKAI APA?

Rasanya, mak-mak pengantin tak baca kot blog ni. Maka, tidaklah kucerita mcm mana cara nak berpakaian. Ilmu pun cetek di dada. :) bakal menantu pakailah yang sopan, tidak menjolok mata takut buta. Jangan pakai baju tidur meskipun anda baru bangun tidur. My Ucu cakap : pakai cantik-cantik. Bila bukak kabinet, ada lah beberapa kerat je baju yang cantik. Maka, ku pakai je lah pe yang ada.

Rasanya, 8 points ni cukup kot utk membantu anda buat persiapan merisik. Sori lah, takde gambar. Memang tak tangkap pun time tu.

ps : dah ada planning utk persiapan bertunang.

Check out our Merisik Day next post!

3 comments:

  1. hai...sy ada featured blog awak kat blog saya...jom singgah...
    http://herneyaqilah.blogspot.com/2014/08/persiapan-merisik_4.html

    ReplyDelete